Lihtne lugu

Olen alati imetlenud inimesi kes suudavad olla püsivad, algatusvõimelised ja originaalsed.
Justkui ise tunnen nendest omadustest kõige rohkem puudust. Mind on küll "süüdistatud" liiga kõrges enesekriitikas, kuid sellegipoolet võtkasin neid omadusi ämbriga juurde.

Teen seda mida tahaksin osata!

Monday, December 7, 2009

Rukkipüüli päts


Proovisin midagi väga lihtsat ja kiiret e ei hakanud mässama juuretisega vaid kasutasin tavalist kuivpärmi. Tegelikult oli asjal ka parem seletus, nimelt olin viimasel leivaküpsetamisel unustanud tükike juuretist kõrvale panna.
Retsept nagu öeldud väga lihtne:
400 ml käesooja vett
100 ml sooja piima
1 pakk kuivpärmi
soola, siirupit (2spl)
pool kogusest nisujahu ja teinepool rukkipüül.
Tainas peaks sõtkudes olema paks ja raske. Sõtku vaid mõned minutid. Vormi ümmargune pall ja vala oliiviõliga üle. Kata kilega ning jäta sooja kohta 1,5 h kerkima. Mina panen tavaliselt kerkima ahju, mida olen eelnevalt natuke soojaks lasknud. Peale esimest kerkimist vajuta tainas alla ja vormi taaskord pallike ja veereta seda rukkipüülis. Tõsta ahjuplaadile kerkima nii u 30min., kuid kata pealt rätikuga. Tõsta pätsike eelsoojendatud ahju 40-50 min küpsema 210 c juures, kuni on kuldpruun. Ära unusta lisamast ahju põrandale kauss kuuma vett, see lisab koorikule krõbedust ja sisule pehmust. Söö soojalt, parim kreekapähkli toorjuustuga.

No comments:

Post a Comment