Lihtne lugu

Olen alati imetlenud inimesi kes suudavad olla püsivad, algatusvõimelised ja originaalsed.
Justkui ise tunnen nendest omadustest kõige rohkem puudust. Mind on küll "süüdistatud" liiga kõrges enesekriitikas, kuid sellegipoolet võtkasin neid omadusi ämbriga juurde.

Teen seda mida tahaksin osata!

Wednesday, December 9, 2009

Külmailma leib



Leidsin netist huvitava raamatu, My Bread by Jim Lahey. Loomulikult tellisin selle koheselt Amazonasest ja asusin tegutsema. Esimene asi millele mu pilk peatus oli krõbe, mahlane, isuäratav, porgandimahla põhjal tehtud leib.Ainus, mida sa vajad on rohkesti ooteaega ja rauast kaanega potti 2-3 l (võib asendada ka keraamilise potiga).

Retsept:
400 gr nisujahu
1/4 tl kuivpärmi
80 gr soola
300 ml värskelt pressitud porgandimahla
80 gr kreekapähkleid
100 gr tumedaid rosinaid
köömneid
Sega puulusikaga omavahel jahu, sool, pärm. Lisa porgandimahl ja sega ühtlaseks massiks, kui segu jääb liiga paksuks võid lisada paar spl vett. Sega juurde pähklid ja rosinad ning kata pealt kilega ja jäta sooja kohta kerkima 12-18 tunniks. Peale kerkimist sega tainas veelkord läbi ja vooli käte abil palliks. Puista päts üle rohke jahu (mina puistasin rukkijahu) ja köömnetega, kata rätikuga ja lase uuesti kerkida ca 2h. 
30 min enne leiva ahju panemist tõsta ahju kaanega pott ja keera kuumus 250 kraadile. Peale 30 min tõsta kuum pott ahjust välja ja vala ettevaatlikult potti tainas. Kata pealt kaanega ja jäta 25 min ahju küpsema. Peale 25 min. võta potikaas pealt ja lase ahjus veel 20 min küpseda.


VALMIS!
Lase restil jahtuda. Pole sõnu, lihtsalt nii nii maitsev.


1 comment:

  1. See tundub tõesti ahvatlev. Olen analoogset retsepti ingliskeelseis allikais kohanud - juba siis jäi silma.
    Panen igatahes kõrva taha!!

    ReplyDelete